• Ultimele știri
  • Statistica
  • Buletin Informativ
  • Video
  • Contacte
  • Campanii de informare
    • Reabilitate post-COVID-19
    • Sănătate Mintală
    • Stigmatizarea asociată cu COVID-19
  • Ultimele știri
  • Statistica
  • Video
  • Buletin Informativ
  • Contacte
  • Campanii de informare

Informații pentru public

Informându-te din surse sigure, care prezintă doar informații verificate, contribui la oprirea răspândirii COVID-19 și a știrilor false, care pun în pericol viața oamenilor. Aici poți găsi cele mai relevante și utile informații despre evoluția pandemiei în Republica Moldova.

  • Întrebări & răspunsuri
  • Mituri
  • Materiale informaționale
  • Video
  • Decizii
  • Ce este certificatul de recuperare și cum îl putem obține?
    Certificatul de recuperare reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost infectată cu COVID-19 și s-a vindecat. Termenul de valabilitate al acestui certificat este de șase luni și poate fi descărcat de pe platforma https://certificate-covid.gov.md. Pentru călătoriile peste hotare, conform cerințelor Uniunii Europene, certificatele de recuperare sunt emise în baza unui rezultat pozitiv la un test RT-PCR. Pentru uz intern, certificatele de recuperare se eliberează în baza unui rezultat pozitiv atât la testul RT-PCR, cât și la un test rapid antigen.
    Putem omologa certificatele de vaccinare eliberate de statele UE, cât și de cele din afara UE?
    Toate certificatele de vaccinare COVID-19 eliberate peste hotarele țării pot fi omologate. Mai exact, certificatele de vaccinare eliberate de statele membre UE, care dețin codul QR, pot fi omologate, accesând platforma https://certificate-covid.gov.md, secțiunea „Încarcă certificate Covid-19 de peste hotare”.
    Cum procedăm în cazul în care datele personale indicate în certificatul de vaccinare sunt eronate?
    Dacă ați depistat că datele dvs. personale nu au fost indicate corect în certificatul de vaccinare, pentru a realiza modificările necesare, trebuie să vă adresați la medicul de familie. Ulterior, medicul va expedia o solicitare oficială către Agenția Națională pentru Sănătate Publică la adresa de email - rvc19@ansp.gov.md.
    Dacă numele de familie (ex. în urma căsătoriei) a fost modificat în urma unor schimbări în acte, certificatul de vaccinare mai este valabil? Cum putem schimba datele din certificat?
    Pentru rectificarea datelor în certificatul de vaccinare și respectiv certificatul COVID în cazul modificării oficiale a numelui de familie, trebuie să expediați o cerere, atașând toate documentele confirmative la adresele de email rvc19@ansp.gov.md și office@ansp.gov.md. Ulterior, angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor realiza modificările în acest sens.
    Este corect să fie administrată doza de vaccin de tip Moderna/Spikevax în cantitate de 0,25 ml pentru booster?
    Decizia de administrare a dozei booster cu vaccin de tip Moderna/Spikevax în cantitate de 0,25 ml a fost luată în urma recomandărilor și datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății și companiei farmaceutice Moderna. Astfel, datele arată că doza înjumătățită (0,25ml) oferă un nivel de protecție similar ca la doza întreagă. Totodată, menționăm că frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse în cazul dozei înjumătățite la booster decât atunci când e administrată doza întreagă.
    Care sunt condițiile de vaccinare în Republica Moldova pentru cetățenii străini?
    Toți cetățenii străini de 18 ani și mai mult sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova. Vaccinarea poate fi realizată la orice centru de vaccinare din țară cu vaccinul Moderna/Spikevax.
    Unde putem realiza testul PCR de diagnostic pentru COVID-19 cu tariful de 300 de lei?
    Testele de diagnostic PCR pentru COVID-19, cu tariful de 300 de lei, pot fi efectuate în trei laboratoare din Chișinău și șase din raioanele țării, doar cu prezentarea unui act de identitate. Laboratoarele prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până vineri, iar unele inclusiv sâmbătă. Programul de activitate al laboratoarelor care efectuează teste de diagnostic PCR pentru COVID-19 cu tariful de 300 de lei. Laboratoarele din municipiul Chișinău Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (str.Cosmescu 3) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19, de luni până vineri în intervalul orelor 08:00-11:00, iar sâmbătă – de la ora 08:00 până la 10:00, doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 022 729 714. Laboratorul de diagnostic clinic al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală (str.Constantin Vîrnav 13) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până vineri, în intervalul orelor 08:00–12:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 022 888 363. Laboratorul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile (str. Costiujeni 5/1) (str.Costiujeni 5/1) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până vineri în intervalul orelor 08:00-12:00, doar cu programare prealabil la nr. de telefon 078613590. Laboratoarele din raioanele țării Secția de diagnostic de laborator a Centrului de Sănătate Publică (CSP) Comrat (str.Pobeda 26) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19, de luni până vineri, în intervalul orelor 08:00-10:00, dar și sâmbătă, de la ora 08:00 până la 09:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 029 825 371. Secția diagnostic de laborator a CSP Edineț (str.Pușkin 16) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00-09:30 doar cu programare prealabilă la nr. de telefon: 024 623 966. Secția diagnostic de laborator a CSP Soroca (str.Alexandru cel Bun 42) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00–10:00, fără programare prealabilă. Secția diagnostic de laborator a CSP Cahul (str.Prospectul Republicii 20) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00–10:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 029 922 434. Secția diagnostic de laborator a CSP Bălți (str.Ivano Franco 46) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00-10:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 023 171 106. Secția de diagnostic de laborator a CSP Căușeni (str. Ana și Alexandru 16a) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 8:00 - 10:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 024 325 362.
    Dacă prima doză de vaccin a fost administrată peste hotarele țării, a doua doză poate fi administrată în Republica Moldova?
    În acest caz, se recomandă omologarea certificatului de vaccinare eliberat peste hotarele țării, accesând www.certificate-covid.gov.md. Ulterior, puteți merge la orice centru de vaccinare din țară sau medicul de familie pentru administrarea celei de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19.
    În ce cazuri trebuie să completăm fișa epidemiologică?
    Fișa epidemiologică trebuie completată obligatoriu cu cel mult 72 de ore înainte de a intra pe teritoriul Republicii Moldova de persoanele care: nu dețin un certificat de vaccinare COVID-19, rezultatul negativ al unui test RT-PCR valabil 72 ore sau a unui test antigen rapid, valabil 48 ore, concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor împotriva COVID-19 valabil 90 zile din data efectuării investigației. Excepție de la completarea fișei epidemiologice se face pentru următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă: - Copiii cu vârsta de până la 12 ani; - Elevii/studenții cu vârsta de până la 18 ani, care urmează să susțină examene, care merg la studii în instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare sau care se deplasează pentru activități legate de finalizarea/organizarea/desfășurarea studiilor/participarea la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative, precum și însoțitorii acestora; - Echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului; - Persoanele care călătoresc din motive de sănătate, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative); - Lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajați ai agenților economici din țările menționate, care dețin dovada raporturilor contractuale cu agenții economici respectivi; - Posesorii pașapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora, precum şi titularii documentelor de călătorie tip LaissezPasser eliberate de Organizația Națiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale acreditate în Republica Moldova, şi/sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar; - Persoanele în tranzit (care nu depășesc 24 ore de la data intrării în Republica Moldova), itinerarul tranzitării fiind stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră; - Persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum şi reprezentanții lor legali, fapt dovedit prin documente confirmative în acest sens.
    În ce cazuri se aplică obligativitatea de a sta în carantină?
    Se va impune obligativitatea de a respecta regimul de carantină timp de 10 zile dacă ați avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar nu sunteți vaccinat sau aveți o schemă de vaccinare incompletă. Puteți întrerupe regimul de carantină după a 5-a zi dacă nu aveți simptome și rezultatul testului de diagnostic rapid sau PCR este negativ. Totuși, până la a 10-a zi trebuie să continuați monitorizarea simptomelor, purtarea măștii de protecție și respectarea altor reguli de conduită. Dacă apar simptome ale COVID-19, autoizolați-vă și apelați medicul de familie. Dacă ați avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar aveți schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, nu este necesar să stați în carantină. Purtați mască de protecție medicală sau respiratorie tip FFP2 în preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cât și cele deschise, timp de 10 zile. Atenție la orice simptome ale COVID-19, în special febra, tusa sau respirația dificilă. Faceți un test de diagnostic rapid sau PCR la a 5-a zi după expunere (ultimul contact cu persoana confirmată cu COVID-19). Dacă apar simptome ale COVID-19, autoizolați-vă și apelați medicul de familie. Dacă ați avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar ați fost testat pozitiv la SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, nu trebuie să stați în carantină atâta timp cât nu dezvoltați noi simptome. Purtați o mască de protecție medicală sau respiratorie tip FFP2 în preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cît și cele deschise, timp de 10 zile. Dacă apar simptome ale COVID-19 autoizolați-vă și apelați medicul de familie. Reguli de conduită în perioada de carantină: Stați acasă și evitați contactul cu alte persoane, nu mergeți la muncă/studii sau în locuri publice, nu folosiți transportul public, nu primiți vizitatori la domiciliu, monitorizați simptomele, practicați igiena corectă a mâinilor (spălați-le frecvent cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de sec., folosiți un dezinfectant pe baza de alcool) și a tusei (acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau strănutați și tușiți în plica cotului), igienizați-vă casa, în special suprafețele folosite des, dacă trebuie să mergeți de ex. la farmacie sau la cumpărături cereți ajutorul prietenilor, vecinilor, păstrați legătura cu familia și prietenii prin telefon, e-mail sau rețelele sociale, aveți grijă de sănătatea dvs. mintală și fizică. Reguli de conduită pentru contacții care sunt scutiți de regimul de carantină Timp de 10 zile de la data ultimului contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 respectați următoarele: purtați o mască de protecție medicală sau respiratorie tip FFP2 în preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cât și cele deschise, limitați contactul apropiat cu persoanele, în special în spațiile aglomerate, închise sau slab ventilate, evitați întrunirile publice și evenimentele private, evitați contactul/întâlnirile neesențiale cu alte persoane, în special cele vulnerabile, lucrați de la distanță, dacă este posibil, nu mergeți în locuri în care nu puteți purta mască, cum ar fi restaurantele și sălile de sport, nu vizitați persoanele din spitale, centre de îngrijire sau de detenție, cu excepția cazului în care vizita este esențială și a fost convenită, în prealabil, cu personalul, limitați contactul cu persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta o formă severă în cazul infectării cu COVID-19, monitorizați zilnic simptomele, în cazul apariției simptomelor COVID-19, autoizolați-vă și apelați medicul de familie.
    Vezi mai mult

  • Vezi mai mult
















  • Vezi mai mult
























    Vezi mai mult



  • Cum te simți azi? cu jurnalista Dina Zaiaț

    Lucrători medicali din Ucraina, angajați în instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova

    OMS și UE au donat o tonă de medicamente și produse medicale pentru refugiații din Ucraina

    Copii refugiați din Ucraina beneficiază de servicii medicale gratuite în Republica Moldova

    Cum ne protejăm de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2?

    Ludmila Bîrcă, despre cazurile de infectare cu COVID-19 în rândul copiilor

    Vezi mai mult

  • MSMPS

    Salvând vieți: echipamente medicale achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”

    MSMPS
    Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a cazurilor de gripă sezonieră
    Citește mai mult
    MSMPS
    COVID-19: solidaritate internațională pentru combaterea pandemiei
    Citește mai mult
    MSMPS
    „Fii în siguranță” – campanie națională de informare de prevenire a răspândirii COVID-19
    Citește mai mult


    Hotărîrea CNESP Nr.36
    Citește PDF
    Hotărîrea CNESP Nr.35
    Citește PDF
    Hotărîrea CNESP Nr.34
    Citește PDF
    Hotărîrea CNESP Nr.33
    Citește PDF
    Vezi mai mult
Cele mai veridice informații și știri despre COVID-19
  • Ultimele informații oficiale
  • Contacte
  • Statistica

www.covidinfo.gov.md a fost elaborat de Grupul Național de Comunicare și Ministerul Sănătății, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene, în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19.

viber""