Salvând vieți: echipamente medicale achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”

Lunar, 150 de pacienți, cu simptome specifice noului coronavirus, ajung la spitalul raional Florești. Până acum, instituția medicală a reușit să trateze peste 560 de persoane. Pentru a face față provocărilor declanșate de pandemie, recent, instituția medicală a fost dotată cu paturi pentru terapia intensivă, concentratoare de oxigen, pulsoximetre, pompe infuziomate, monitoare și echipamente medicale de protecție pentru lucrătorii din prima linie. Dispozitivele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

Viața i-a scos în cale Veronicăi Bîrgan multe încercări. Femeia de 62 de ani este diagnosticată cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, iar în 2012 ambele picioare i-au fost protezate din cauza coxartrozei, o maladie articulară. La 54 de ani, dna Valentina a fost nevoită să învețe să meargă din nou. Pacienta spune însă că aceste obstacole nu se compară nici pe departe cu chinurile prin care a trecut după ce a fost diagnosticată cu COVID-19.

„La început, mi se părea o glumă. Am făcut testul și s-a depistat că am COVID-19. Cel mai complicat a fost când medicul mi-a spus că am pneumonie. Te stărui să respiri dar nu ai cu ce”, spune printre lacrimi femeia. Medicii din spitalul raional Florești i-au salvat viața. Până acum, instituția medicală a reușit să trateze peste 560 de persoane.

În cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, până acum au fost achiziționate echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali din toată țară, 150 de pulsoximetre, aproximativ 200 de paturi pentru terapie intensivă, reagenți, consumabile, dispozitive și 100.000 teste pentru diagnosticarea infecției COVID-19 pentru laboratoarele ANSP. În următoarea perioadă, urmează să fie procurate 8 ambulanțe reanimobile pentru nou-născuți și adulți, infuzomate, monitoare, ventilatoare, aparate mobile pentru radiografie, electrocardiografe și consumabile pentru asigurarea diagnosticului de laborator a infecției COVID-19.

Ultimele Știri