Specialiştii din spatele statisticilor despre COVID-19

Sunt tineri, profesioniști, optimiști și entuziaști. Sunt echipa națională care, de la începutul pandemiei, lucrează aproape non-stop la colectarea și analiza datelor epidemiologice din Republica Moldova. Sunt echipa de medici epidemiologi care pe lângă cifre, statistici, trenduri, rate, procente, proporții, au învățat că pandemia unește oamenii și specialiștii, că răspunsul țării la urgențe în sănătate publică depinde de implicarea lor directă. Acuratețea datelor epidemiologice din Republica Moldova a fost recent apreciate de profesioniștii din cadrul rețelelor europene de epidemiologie și OMS. În acest număr al Buletinului Informativ vă propunem să-i cunoaştem mai bine pe Alina Druc, Dumitru Capmari, Alexei Ceban, Alexandru Dascalov, Veaceslav Guțu, Roman Corețchi, Elena Gurghiş şi Dorina Pogreban.

Alina Druc, 30 de ani, medic epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP)

Absolventă a USMF „Nicolae Testemițanu”, specialitatea epidemiologie și Academiei de Administrare Publică, master în management. Este doctorandă în anul IV și studentă anul II în cadrul Programului mediteraneean de instruire în domeniul epidemiologiei de intervenție MediPIET.

„Pandemia ne-a impus să demonstrăm în practică toate cunoștințele obținute până acum. Sunt responsabilă de recepționarea zilnică a datelor din cele 10 laboratoare, transmiterea datelor la verificare, apoi analiza datelor validate și elaborarea rapoartelor. De asemenea, sunt responsabilă pentru raportarea datelor naționale în Sistemul European de Supraveghere (TESSy). Aceste 3 luni de activitate intensivă ne-a demonstrat importanța lucrului în echipă, a susținerii reciproce, comunicării și rezistenței morale”.

Dumitru Capmari, 32 de ani, șeful Direcției managementul urgențelor de sănătate publică, ANSP

Activează la Agenție din 2011. Absolvent al USMF „N. Testemițanu”, MediPIET, Școala de Management în Sănătate Publică. „Pandemia a însemnat lucru 24/24, cu o mulțime de noi probleme și solicitări. Sunt responsabil de monitorizarea informațiilor raportate de instituțiile medicale către ANSP, de coordonare și comunicare cu organizațiile internaționale. Pandemia ne-a învățat că lucrul în echipă, comunicarea și coordonarea sunt esențiale”.

Alexei Ceban, 30 ani, medic epidemiolog, Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, ANSP

Absolvent al USMF „Nicolae Testemiţanu”, MediPIET, Școala de Management în Sănătate Publică. Studii postuniversitare prin rezidențiat în epidemiologie, actualmente – doctorand la Școala doctorală în științe medicale. Instruiri OMS, UNICEF, Rețeaua globală de răspuns la izbucniri GOARN.

„Pandemia înseamnă pentru noi o provocare imensă cu nopți albe și fără familii. Dar în același timp e o experiență majoră în gestionarea urgențelor de sănătate publică. În cadrul echipei sunt responsabil de analiza epidemiologică a datelor. Contribui la calcularea ratelor de contagiozitate și prognozarea scenariile epidemiologice în baza metodologiei internaționale standardizate. Digitalizarea datelor în cadrul sistemelor informaționale reflectă direct și răspunsul rapid al sistemului de sănătate, de aceea aceasta trebuie să fie prioritară pentru factorii de decizie – nu poți acționa și lua decizii fără informații și date calitative.”

Alexandr Dascalov, 33 de ani, medic în sănătate publică, epidemiolog, consultant principal în Direcția Politici în domeniul sănătății publice, MSMPS, actualmente delegat pentru managementul datelor în cadrul supravegherii epidemiologice a epidemiei

Absolvent al USMF „N. Testemițanu”, rezidențiat în epidemiologie. „Mă mândresc cu faptul că pot fi util societății în care am crescut în momentele de criza epidemică națională și globală. COVID-19 a arătat cât de firav poate fi sistemul medical care nu a evoluat și nu a fost modernizat în ultimii ani… Pentru mulți din colegii mei epidemia a însemnat sacrificiu și nopți nedormite”.

Veaceslav Guțu, 31 ani, medic epidemiolog, ANSP

Absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu” și al Școlii de Management în Sănătate Publică. Studii postuniversitare – rezidențiat în epidemiologie, studii de postuniversitare de doctorat anul II. „Responsabilitatea fiecăruia în combaterea COVID-19 este primordială, infecția nu alege persoanele în dependență de sex, vârstă si statut social, doar împreună putem să combatem această infecție.”

Roman Corețchi, 28 de ani, medic igienist, Secția sănătate ocupațională, siguranță chimică și toxicologie, ANSP

Absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu”, studii postuniversitare – rezidențiat în epidemiologie, implicat activ în activități organizate de Agenție, Minister, Universitate și OMS. „Pandemia înseamnă pentru noi o luptă grea, în care nu este timp pentru familie și alte activități, însă în același timp este o experiență bogată. Sunt responsabil de colectarea datelor epidemiologice, redactarea în sistemul de supraveghere privind persoanele suspecte, confirmate și contacții și raportare. Deși există multe obstacole în lupta cu pandemia, la baza gestionării acesteia este o echipă dedicată.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Știri