Ajutor medical în valoare de 200 de milioane de lei din partea Germaniei pentru combaterea pandemiei

Ajutorul medical în valoare de aproape zece milioane de euro oferit de Germania a ajuns în Republica Moldova. Este vorba despre utilaje medicale de ultimă generație și echipamente de protecție necesare în lupta cu pandemia de COVID-19. Lotul a fost oferit țării noastre prin intermediul mecanismului de Protecţie civilă al Uniunii Europene, sub egida inițiativei Echipa Europa.

Lotul umanitar conține 100 de echipamente de ventilare pulmonară, 900 pulsoximetre, 4 milioane de măști, 7 milioane de măști chirurgicale, 500 de mii de mănuși chirurgicale, 500 de mii de ochelari de protecție și 150 de mii de costume de protecție.

În deschiderea evenimentului de înmânare a donației, secretarul de stat al MSMPS, Igor Curov, și-a exprimat gratitudinea pentru asistența oferită sistemului medical:  „Suportul continuu reprezintă o dovadă de unitate, de solidaritate pentru sănătate și este o dovadă suplimentară a creării unui front comun în lupta cu pandemia”.

Prezentă la ceremonie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat: „Ajutorul oferit este o dovadă în plus că Germania este un partener de încredere și un prieten adevărat al țării noastre. Grație acestei asistențe, instituțiile medico-sanitare din țară vor fi asigurate cu suficiente echipamente de protecție, iar medicii de la terapie intensivă, cu utilaje suplimentare pentru a salva vieți. Mulțumim Germaniei și Uniunii Europene pentru suportul continuu oferit Republicii Moldova”.

Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat: „Ne bucurăm că putem susține sistemul medical din Republica Moldova în această perioadă dificilă. Donația reprezintă un gest de solidaritate din partea Germaniei, țară membră UE, care a oferit un ajutor într-adevăr impresionant. Obiectivul nostru este să susținem în continuare Republica Moldova și să fim în atenți la nevoile cetățenilor săi”.

La rândul său, Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova a adăugat: „Guvernul și populația Germaniei sunt alături de Republica Moldova, iar prin acest lot de echipamente medicale, își demonstrează încă o dată sprijinul în situații dificile. Scopul acestei donații este de a suplini instituțiile medicale cu materiale și echipamente necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19”.

În ultimul an, Germania a oferit cu titlu gratuit Republicii Moldova mai multe dispozitive medicale și echipamente de protecție, pentru combaterea pandemiei COVID-19. Totodată, Germania este și unul dinte cei mai mari finanțatori ai inițiativei COVAX, prin intermediul căreia Republica Moldova a recepționat vaccin gratuit împotriva COVID-19.

 

Ultimele Știri