Asistenta medicală superioară Ludmila Negara: „Doar vaccinarea împotriva COVID-19 va pune capăt suferinței provocată de virusul pandemic”

Imunizarea împotriva COVID-19 va pune capăt suferinței provocate de virusul pandemic. Este convingerea Ludmilei Negara, asistentă medicală superioară din cadrul Centrului de Vaccinare din Chișinău, care a participat la maratonul de imunizare, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Primăria municipiului Chișinău. Acțiunea s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 28-30 mai. 

40 de secunde - atât durează administrarea unui vaccin. Ludmila Negara a calculat fiecare secundă împreună cu colegele sale, înainte de maratonul de vaccinare. Pentru mine a fost o adevărată plăcere să văd cum oamenii vin să se imunizeze. Nu am simțit nici oboseala și nici volumul mare de muncă. Noi suntem obișnuiți să lucrăm în ture a câte 24 de ore, de aceea am făcut față cu brio provocării”, menționează asistenta medicală superioară. 

Ludmila Negara nu știe exact câte persoane a imunizat în cele trei zile de maraton, dar spune că a lucrat fără pauze, mai ales în primele două zile. Eram la datorie de la ora 9 până la 22:00. Locul de vaccinare era mereu ocupat. Reușeam să imunizez câte 15-20 de oameni în 15 minute. Din cauza numărului mare de doritori trebuia să lucrăm intens”, declară lucrătorul medical. 

Ludmila Negara activează de 37 de ani în secția de chirurgie septică a Spitalului Clinic Municipal Sfânta Treime” din Chișinău. În perioada pandemiei a fost mereu alături de pacienți și de suferința lor. COVID-19 ne-a îngreunat foarte mult activitatea. Din frică sau necunoaștere, pacienții se adresau la spital mult mai târziu, cu complicații, iar perioada de recuperare era mult mai lungă. Am văzut foarte multă suferință în ultima perioadă. Și acum mai vedem. Doar vaccinarea va pune capăt acestei perioade tensionare”, afirmă Ludmila Negara. 

Maratonul de vaccinare a fost organizat în zilele de 28, 29, 30 mai. În cadrul evenimentului desfășurat la Palatul Republicii au fost imunizate peste 5500 persoane. Vaccinarea a fost posibilă fără o programare prealabilă,  doar cu buletinul de identitate. Anterior, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat un maraton universitar de imunizare cu genericul „De la student la student”, în perioada 21-23 mai. 

La începutul lunii iunie, 15 echipe mobile, formate din 35 de voluntari ai Asociației studenților și rezidenților de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au mers din casă în casă, în comuna Gura Galbenei din Cimișlia, pentru a informa locuitorii despre beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 și pentru a-i vaccina pe doritori. Astfel de Maratoane ale Vaccinării vor continua în toată țara. Proiectul de organizare a echipelor mobile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se desfășoară cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF Moldova.

Ultimele Știri