Importanța reducerii de sare în alimentație, consecințele excesului consumului de sare asupra sănătății, cum se citesc corect etichetele de pe produse și se identifică sarea „ascunsă”, cu ce poate fi înlocuită sarea și de ce trebuie să fie consumată sarea iodată au fost subiectele principale ale celor trei sesiuni informative care s-au desfășurat în cadrul evenimentului „Mai puțină sare în mâncare”.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
„Mai puțină sare în mâncare” face parte din Săptămâna mondială de conștientizare a consumului de sare, care potrivit recomandărilor OMS nu trebuie să depășească 5 g pe zi. În Republica Moldova consumul se ridică la 10,8 g.
În scopul reducerii consumului de sare – factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, în anul 2022, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, țintele graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație, care constituie sursa principală a aportului de sare în organism.
La 1 iunie intră în vigoare prevederile care limitează cantitatea de sare în produsele de panificație. Este salutabil și efortul producătorilor, fiindcă este nevoie de reformularea acestor produse, schimbarea anumitor tehnologii, a menționat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății. Astfel, începând cu 1 iunie curent 100 de grame de pâine va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar din anul 2024 cantitatea se limitează la un gram de sare.
Reducerea consumului de sare se regăsește inclusiv printre obiectivele Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile pentru anii 2023-2027, aprobat de Guvern la 15 martie curent.
Participanții la eveniment au avut posibilitatea inclusiv să deguste pâine pregătită fără adaos de sare.